La iniciativa

Per què?

  • Perquè, sense drets d’autoria, no remunerem de forma justa les persones que creen cultura i coneixement.
  • Perquè el sistema actual només afavoreix una minoria, unes entitats de gestió que, en nom d’aquestes persones, es lucren i en fan ostentació, incomplint les normes amb una impunitat total o bé emparant-se en les normes creades a la seva mida.
  • Perquè creiem en la gestió col·lectiva justa, raonable i equitativa.
  • Perquè volem potenciar l’autogestió, és a dir, la gestió directa dels drets, cosa que la tecnologia actual permet fer.

Per a què?

  • Per treballar en benefici de les persones creativesi exigir el compliment de les lleis.
  • Per aconseguir un sistema basat en la gestió proporcionalal valor dels drets.
  • Per canviar la normativa i potenciar l’autogestió.
  • Perquè els imports recaptats vagin, per fi, a les persones autores i titulars de dretsi deixin d’engreixar les arques de les entitats intermediàries.
  • Perquè la recaptació i el repartimentde les entitats de gestió siguin públics i arribin a qui els ha de rebre: les persones creatives.

T’interessa

  • Si no tens clar el que et correspon per drets d’autoria
  • Si consideres que pagues massa per la música de la teva cafeteria
  • Si no saps quins drets tens com a persona creadora
  • Si creus que necessites més informació en signar contractes amb entitats de gestió
  • Si no saps què fer si una entitat de gestió recapta en nom teu
  • Si busques una alternativa en la gestió dels teus drets

Aquesta plataforma té el suport de l’associació INTANGIA, que defèn i assessora sobre la gestió directa dels teus drets de propietat intel·lectual.

El model actual té un funcionament monopolista, opac i poc eficient, aplica tarifes discriminatòries i obstaculitza la capacitat de gestió de les persones autores, en particular d’aquelles que realitzen la seva activitat a internet.

Manifest de la plataforma de persones afectades per la gestió collectiva de drets d’autoria
Manifest de la plataforma de persones afectades per la gestió collectiva de drets d’autoria

MANIFEST DE LA PLATAFORMA DE PERSONES AFECTADES PER LA GESTIÓ COL·LECTIVA DE DRETS D’AUTORIA

L’impacte de la tecnologia digital en la gestió col·lectiva dels drets d’autoria i connexos fa necessari repensar la forma en què s’ha desenvolupat aquesta activitat fins ara i la viabilitat d’implementar models de gestió alternatius que responguin a les demandes d’un model més just.

Les reformes introduïdes en la Llei de propietat intel·lectual arran de la transposició de la Directiva de 2014 sobre gestió col·lectiva resulten clarament insuficients i afavoreixen el manteniment de monopolis gestors de drets de propietat intel·lectual.

 

L’informe realitzat per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència denuncia que «La Llei de propietat intel·lectual imposa la gestió col·lectiva obligatòria a través d’entitats de gestió més enllà del que obliga la legislació de la Unió Europea. Aquesta imposició legal elimina la llibertat del titular del dret per triar entre la gestió individual o col·lectiva (en qualsevol de les seves formes materialment possibles), cosa que, gràcies al progrés tecnològic, és cada cop més factible, sobretot en l’àmbit online».

 

Amb tot això, les persones i entitats englobades a LAUTORA ens sumem a la Comissió Nacional del Mercat i la Competència i demanem als governs central i autonòmics la posada en marxa d’un seguit de mesures per garantir la democratització de la gestió dels drets d’autoria:

1

Exigim l’aplicació de la Directiva 2014/26/UE perquè es compleixin tots i cadascun dels apartats relacionats amb la transparència i rendició de comptes de les entitats de gestió col·lectiva.

  • Les regles sobre recaptacions i ingressos de cada entitat de gestió,
  • sobre el repartiment i pagament a artistes i titulars de drets,
  • sobre la concessió de llicències a la part usuària,
  • sobre la signatura d’acords sectorials.
2

Exigim que s’encarregui a un organisme autònom i aliè a les entitats actuals la gestió de la finestreta única, per facilitar a la part usuària el pagament d’una quantitat única i controlar el repartiment entre les entitats, cosa que permetria evitar l’aplicació de tarifes duplicades.

4

Exigim que prevalgui la gestió individual dels drets d’autoria, que s’impulsi el desenvolupament d’eines tecnològiques que facilitin aquesta gestió directa i que es garanteixi, en futures normatives que reformin la Llei de propietat intel·lectual, la llibertat individual davant del monopoli de la gestió col·lectiva.

4

Exigimos que prevalezca la gestión individual de los derechos de autoría, impulsando el desarrollo de herramientas tecnológicas que faciliten dicha gestión directa, y garantizando, en las futuras normativas que reformen la Ley de Propiedad Intelectual, la libertad individual frente al monopolio de la gestión colectiva.

Signa per donar suport a la iniciativa:

 

Amb la teva signatura, dones suport a la iniciativa i fas que puguem canviar la legislació allà on es prenen les decisions: el Congrés.

Aquesta signatura no et compromet a res, simplement serveix per mostrar-nos el teu suport.

    Back To Top

    Som artistes, periodistes, músics, artistes gràfics, entitats que ens dediquem al sector audiovisual i publicitari…. Som persones, professionals i empreses afectades per la gestió col·lectiva dels drets d’autoria.

    Contacti’ns

    San julián, nº 22 local Nafarroa
    31171 España
    Tel: +34 948 32 13 99
    Mov: +34 619 322 210
    info@intangia.es

    Social